banner 01

Noord Brabant

Ons laatste bericht op deze site dateert van september 2019. Allerhoogste tijd voor een korte update.
Een jaar geleden werden we getroffen door het overlijden van ons Statenlid Rinus van Weert. Als zijn opvolger werd Chris Spooren beëdigd, tot dat moment binnen de fractie actief als burgerlid. Zijn plaats werd ingenomen door Henry Liebregts.
Zoals bekend vertrok Chris weer In januari jl. en ging met zijn zetel naar het CDA.

Coalitiebesprekingen

Na het overlijden van Rinus moesten we ons als fractie even herpakken. In diezelfde weken waren we in beeld om aan te schuiven bij de nieuw te vormen coalitie van VVD, CDA en Forum voor Democratie. In de media werd al druk gespeculeerd dat wij met onze twee zetels dit college aan een meerderheid zouden gaan helpen. Maar na lang wikken en wegen besloten we het niet te doen. Het was simpelweg niet het juiste moment.

Achteraf blijkt dat een verstandige beslissing. De partijleider van Forum blijft zorgen voor onrust. Zijn gedrag heeft ook zijn weerslag op de Brabantse coalitie. Vier Statenleden van Forum verlieten de partij en de druk op de drie coalitiegenoten om te breken met Forum neemt steeds meer toe.

Steun voor Bestuursakkoord

Die nieuwe coalitie van VVD, FvD, CDA en Lokaal Brabant trad mei vorig jaar aan. Hun bestuursakkoord, met daarin de plannen tot aan de verkiezingen van maart 2023, kon op weinig bijval rekenen bij de oppositiepartijen, die bijna allemaal tegen stemden. Alleen CU/SGP en 50PLUS stemden voor dit bestuursakkoord.

Het is een realistisch akkoord en dat spreekt ons aan, met haalbaarheid en betaalbaarheid als belangrijke uitgangspunten. Taboes op zaken als kernenergie en invoering van een referendum zijn door deze coalitie opgeheven. Het is allemaal bespreekbaar en zo hoort het ook.

Praten met de boeren

Gelukkig is deze coalitie positiever over de agrarische sector. De afgelopen jaren vlogen sommige fracties er met twee benen gestrekt in als het over de boeren ging. Wij hebben daar als 50PLUS altijd nadrukkelijk afstand van genomen.

‘Niet over de boeren praten, maar met de boeren’. Dat was en is ons motto in Provinciale Staten. Want alleen door met elkaar te blijven praten bereik je de beste resultaten. Wij zijn regelmatig in gesprek met belangenorganisaties van de agrarische sector, waaronder ZLTO, met individuele boeren, met natuur- en milieuorganisaties en met bewoners. Iedereen, ook de boeren, is er van doordrongen dat we moeten werken aan een schoner en gezonder milieu. Er is al veel verbeterd, maar nog lang niet genoeg. Veranderingen kosten nou eenmaal tijd en geld en we zijn er van overtuigd dat we met de huidige plannen op de goede weg zijn naar een schoner en gezonder Brabant.

Lees ook onze Nieuwbrief van februari 2021. Klik hier.