banner 01

Noord Brabant

Koopkracht, wat is dat eigenlijk? Heel simpel gezegd is dat het bedrag dat u iedere maand in uw portemonnee houdt, nadat alle vaste lasten zoals huur of hypotheek, zorgverzekering, energie en dergelijke betaald zijn. Het is dus het bedrag wat u maandelijks “vrij” besteedbaar overhoudt.


Wij zijn van mening, dat het ontoelaatbaar is, dat uw koopkracht elke maand opnieuw vermindert, door het stijgen van allerlei prijzen en tarieven! Zeker in de huidige, door het Coronavirus veroorzaakte crisis, is dit een zaak van de hoogste prioriteit! Er zijn veel mensen die in deze periode minder zijn gaan verdienen, of zelfs helemaal geen inkomen meer hebben, denk hierbij aan ondernemers, kleine zzp-ers, of mensen die werkzaam zijn in de horeca. Omdat hun vaste lasten wel gewoon doorgaan is het voor deze mensen extra zwaar,

Ook de ouderen in onze maatschappij worden geconfronteerd met een steeds maar dalende koopkracht. Dit geldt met name voor de gepensioneerden onder ons. Hun inkomen, het pensioen dus, wordt al jaren niet meer geïndexeerd, waardoor hun inkomen al die jaren niet is gestegen, terwijl de meeste vaste lasten, huren en zorgpremies wel gewoon gestegen zijn! Voor deze groep mensen is de maat vol!

Hun koopkracht is inmiddels bijna 20% minder dan die van de werkende mensen in de maatschappij. En de huidige regering doet hier niets aan: sterker nog de ouderen in onze maatschappij lijken een soort melkkoe te worden voor het kabinet!

Hoe kan dit worden tegengegaan?

Uiteraard moet het korten op de pensioenen stoppen, en dit kan makkelijk, aangezien de pensioenfondsen een gigantisch bedrag in kas hebben (méér dan 1.600 miljard Euro).

Daarnaast moet er gekeken worden naar het zorgstelsel in ons land. Het is onaanvaardbaar om de rekening van 10 jaar onverantwoord bezuinigen en “efficiënter werken” in de zorg bij de bevolking weg te leggen!
Het eigen risico in de zorg moet omlaag!

En de eigen bijdrage voor bepaalde medicijnen, die nergens worden vermeld, ook dat moet eens goed worden bekeken!
Bovenstaande maatregelen kunnen er voorzorgen, dat de koopkracht, voor ouderen EN jongeren niet verder zal afnemen!
Sterker nog, in combinatie met een aantal andere speerpunten in het programma van 50PLUS, zie het punt “AOW en pensioen”, zou de koopkracht voor ouderen eindelijk weer eens moeten gaan stijgen!

Denkt U hier eens goed over na, leest u het programma van 50PLUS nog eens door, en besluit daarna wat u gaat stemmen op 17 maart! Wij rekenen op uw steun!

Ingezonden door: Hans Vlak