banner 01

Noord Brabant

vlag nb1 maart is het complimentendag. Een dag om even te stoppen met alles waar je dagelijks mee bezig bent en je af te vragen wie van je naasten, of je medewerkers, je vrienden of bekenden een complimentje of een bloemetje verdienen. We gaan daar vaak wat al te makkelijk aan voorbij. Nemen dingen wat al te makkelijk voor vanzelfsprekend aan.

Maar is het zo vanzelfsprekend als je je bijvoorbeeld elke dag als mantelzorger belangeloos inzet voor een familielid of voor een dementerende vader of moeder? Ja, zult u misschien zeggen ”dat doe je toch voor je familie?” . Maar het kost wel tijd en moeite en soms worden mensen op wie een groot beroep wordt gedaan overbelast. Dat is bij 20% van de mantelzorgers in Nederland het geval.

Tegelijk met het invoeren van de zogenaamde participatiemaatschappij werd het mantelzorgcompliment afgeschaft. Dat moet nu aangevraagd worden bij de gemeente. En iedere gemeente gaat daar anders mee om. Het zou zoveel mooier zijn als zoiets spontaan gedaan wordt. Als je spontaan een complimentje geeft aan iemand die iets goed gedaan heeft. “Omzien naar elkaar” heet dat en dat zouden we iedere dag moeten doen. Iedere dag complimentendag dus.

Onze complimenten gaan nu uit naar de organisatoren van de herdenking van de Coronadoden in Brabant van zaterdag 27 februari, precies een jaar nadat de eerste Coronapatiënt bij het Elizabeth Twee Steden Ziekenhuis in Tilburg werd binnen gebracht. Een indrukwekkende herdenking in en om de Hasseltse kapel mede georganiseerd door de 50PLUS fractie in Tilburg.

Waar ook de politiek groot in kan zijn, omzien naar elkaar!

Roelof Jan Mulder,
voorzitter 50PLUS Brabant